Vanha kahvimylly kuntoon
Tuoretta kahvia
Kahviharrastukseni on vienyt kotona nautitun kahvin valmistusprosessin sellaiseen kuntoon, että valmiiksi jauhettu kahvi ei enää kelpaa.

Peritty vanha kahvimylly, joka jo taloon tullessa oli hieman rampa on siis ollut kovassa käytössä. Raskainta käsimyllyn käytössä on ollut se, että kansi ei ole pysynyt kiinni vanhoilla ruuveilla, joten kanttaa on pitänyt myllyä käyttäessä pitää voimalla kiinni. Kannen korjaaminen on ollut ajatuksissa jo vuosia, mutta vasta tänään keksin miten saan sen korjattua, ilman että tarvitsee tehdä mitään mikä veisi vanhan myllyn alkuperäisyyttä pois. Esimerkiksi laittamalla uudet ruuvit olisi tilanne selvinnyt helposti ja tehokkaasti, mutta tähän en kuitenkaan halunnut lähteä.

Tässä nyt sitten pikainen selvitys miten korjaus tuli tehtyä. Kuvat kertovat tarinan varmasti selkeimmin.

Koska ruuvien vaihtaminen ei ollut mahdollisuus, niin tarve oli saada kansi pysymään muulla tavalla kiinni. En kuitenkaan halunnut lähteä liimamaan kantta kiinni, jolloin mahdolliset tulevat huoltotoimenpiteet olisivat vaikeutuneet huomattavasti. Tarve olisi siis korjata puuosat, johon ruuvit kiinnittyy.

Kahvimyllyn kannen kiinnityskohta ennen korjausta
Kahvimyllyn vahvistuskulmapalat
Korjaustoimenpiteet
Suunnitelmana oli korjata ruuvien kiinnityskohdat liimaamalla pienet puupalikat vanhojen kiinnityskohtien päälle. Mutta koska kahvihammasta kolotti tässä vaiheessa jo aika paljon, niin en voinut tällä kertaa luottaa pelkästään liimaan. Päätin kiinnittää uudet kulmapalat myös pienillä puutapeilla.

Puutapit sain tehtyä poikkasemalla cocktail-tikkuja ja kulmat sain sahaamalla ne sopivanpaksuisesta rimasta. Rima oli jäänyt jäännöksenä kesällä sirkkelöimästäni saarnilankusta, jousea tehdessä.

Sopiva reikä ruuville, reijät tapeille, liima alle, liimaa tapeille ja tapit kevyesty vasaraoiden paikallen. Tapeille hieman vinosti poratut reijät varmisti, että pääsen heti jauhamaan kahvia ja ei tarvitse odottaa liimaan kuivumista.

Uuden palaset olivat hieman koholla, joten otin pikkuporan esiin ja hioin ne tasaiseksi. Aikaisemmin hankkimani porasetin sisältämä pieni hiekkapaperinen rullaterä hoiti tämän tehtävän mainiosti.

Kansi päälle ja ruuvit kiinni. Viimeinen ruuvi oli jo päässyt niin huonoon kuntoon, että mikään ruuvimeisseli ei enää pysynyt kannassa. Korjaus oli selkeä ja yksinkertainen ja lopputulos erittäin hyvännäköinen; pikkuporaan kiinni todella ohut laikka ja vakaalla kädellä hiotaan ruuville syvempi ura. Tästäkin saain kiittää loistavaa poranteräsettiä, joka löytyi Clas Ohlsonin alesta.

Kahvimyllyn kulmavahvistukset paikallaan
Kahvimyllyn vahvistettu kulma viimeisteltynä
Tuoreen hyvän kahvin kunnioitus
  1. Astioiden ja kahvinkeittimen osien tarkka pesu
  2. Raikasta vettä vesikannuun ja sieltä keittimeen
  3. Tummaksi paahdettua Gran Palomar -kahvia pakastimesta myllyyn ja jahueeksi
  4. Jauhe suodattimeen ja keitin päälle
  5. Odotellua keittimen vieressä, missä kahvin tuoksusta pääsee nauttimaan saman tien
  6. Kahvi yksinkertaiseen valkoiseen tai läpinäkyvään kuppiin ja kahvi nautitaan haistellen ja maistelleen hyvän tumman suklaapalasen kanssa

Kahvipavut myllyssä
Kahvi jauhettuna myllyssä
Mahtavalta tuoksuva tuore jauhettu kahvi
Syöte